Ова е најштетната и најкорисната диетаДали вреди сепак да се прават диети ? Секој сака да биде слаб, но корисно ли е за нашето здравје ? Негативните ефекти врз здравјето или за штетната исхрана е Западната исхрана.


Западната исхрана обично е опишана дека се базира на висока содржина на заситени масти (путер, црвено месо), малку влакна и висока содржина на сол.

Диетата има негативни ефекти врз здравјето. Земањето на храна со високи енергетски вредности е во комбинација со ниска потрошувачка на енергија. Високата содржина на заситени масти во исхраната, исто така, влијае на темпото на дебелината.


Во прилог, заситените масти го зголемуваат ризикот од рак на дојка, а нискиот внес на диететски влакна, го зголемува ризикот од рак на дебелото црево. Високата доза на сол и реткиот калиум се ризични фактори за висок крвен притисок и мозочен удар.

И така еве пак која диета е прогласена за наj – корисна !


Придобивките за здравјето од медитеранската исхрана датираат од почетокот на 1960 година, кога е утврдено дека луѓето кои ја почитуваат се со низок степен на хронични заболувања (коронарна срцева болест, некои видови на рак и дијабетес).

Ова се осумте клучни компоненти на медитеранската исхрана :

Висока количина на овошје
Висока количина на зеленчук
Висока количина на мешунките
Висока количина на житарици (вклучувајќи леб)
Ниска количина на месо и месни производи
Умерената количина на алкохол
Умерената количина на млеко и млечни производи
Човек не треба да оди во крајности со диетите и треба да ја избере онаа која има повеќе бенефиции за неговото зравје.