Еве што се случува со нашето тело кога ставаме парче лимон во вода!Половина исцеден лимон во чаша со вода ви обезбедува доволно количество витамин C и го зајакнува имунитетот. Лимонот ја подобрува способноста на телото да апсорбира железо, што е многу здрава за имунитетот.

Експертите го препорачуваат лимонот и на жените во нивната борба со стареењето на кожата. Исто така, лимонот содржи пектин, благодарение на кој долго време време нема да се чувствувате гладни.


Лимонот е најважната алкална храна и ја балансира киселината во телото. Антисептичките својства ги уништуваат штетните бактерии во устата, а сокот од лимон делува како средство за дезинфекција. Високото ниво на калиум во фетусот помага на мозочните функции и го контролира крвниот притисок.

Лимон со вода исто така го намалува стресот и депресијата. Пијалокот дејствува и како средство за прочистување на црниот дроб.