Причини за лоша кожа на лицетоАко знаевме што точно ја прави кожата мазна и чиста цело време, можевме да си го купиме или да го применуваме во секојдневниот живот.


Дури и кожата да изгледа добро во принцип, постојат некои правила, кои ако ги следите ќе ја направите уште помазна. Но, има и навики кои и штетат на нејзината состојба, па затоа запознајте се со пет од нив:

Пиете несоодветни течности. Ако организмот е дехидриран, вашата кожа ќе го покаже веднаш – со нерамномерен тен и суви делови на површината. Освен дека земате доволно вода, замислете се дали не земате други течности кои всушност имаат дехидрирачки ефект. Кафето е едно од нив. За секоја чаша кафе добро е да испиете еднакво количество вода за да ја одржите хидратацијата. Истото важи и за алкохолот.


Поминувате премногу време на сонце. Без разлика колку време сте на отворено, задолжително треба да го користите сончањето. Но сепак е важно да не трошите премногу време на сонце, затоа што тоа ја суши кожата и постепено станува погруба и почнува да се лупи.

Ја отстранувате шминката со влажни марамчиња. Тие можат да ја отстранат шминката, но не го чистат лицето добро. Во шамивчињата се содржи алкохол, кој дополнително ја суши кожата.

Одите на спиење подоцна, станувате рано. Се разбира, може да имате една куса ноќ во неделата, во која не спиете доволно, но тоа е исклучок. Кога тоа ќе се претвори во навика, телото не може да добива доволно време за опоравување, а тоа се одразува веднаш на состојбата на кожата. Најдобрата навика е, да заспиете секоја вечер во исто време и да се разбудите наутро пак во исто време. Ако организмот добива доволно време за одмор и закрепнување, тоа ќе му обезбеди енергија за да работи добро.

Диетата ви е со висока содржина на јаглехидрати и ниска содржина на зеленчук. Кога имате натоварен и динамичен работен ден, здравата храна треба да е приоритет. Често јадете јаглехидратна пакувана храна, кои го заситува гладот. Од тоа страда директно вашата кожа. Нејзиниот тен станува нерамномерен и површината станува погруба и нерамна.