Труењето од храна во текот на летото е толку распространето, колку и сончевите изгореници. Високите температури, неправилната обработка и лошата хигиена може да ја претворат и најобичната краставица во потенцијално опасна храна.
За да се заштитите, ви спомнуваме некои од најопасните хранива во текот на летото.
Се разбира, ако ги приготвите и чувате правилно, нема никаков проблем.
Недопечено месо
Печеното месо не само што е вкусно, но е и безбедно. Ако не го испечете месото доволно добро, постои опасност во него да останат бактерии како ешерихија коли.
Сосови од јајца
Мајонезот, сосот за салатата цезар и уште многу други се прават од јајца. Кремовите за сите домашни колачи исто така содржат јајца, а тие под висока температура имаат навика да се расипуваат многу брзо.
Страни: 1 2