Девојки пазете се од овој порок! Тој е најопасниотСедентарниот начин на живот се испоставува поопасен дури од пушењето.

Нестанувањето од столот со часови, е поопасно за здравјето дури и од пушењето.


Седентарниот начин на живот не води само до дебелеење. Доведува до проблеми со сите органи и системи на организмот.
Недостатокот на движење може да биде и еден од причините за лошото однесување на децата во училиште.

Принудени да стојат неподвижно со часови, учениците наоѓаат други начини да ја трошат енергијата, често пати – деструктивно.


Дури и да се храните здраво и да одите на фитнес три пати неделно, тоа нема да го надомести недостатокот на движење во текот на денот.

Не станува збор да стоите по 8 часа на ден, бидејќи тоа, исто така, е штетно, туку често да ја менувате положбата на телото.