10 начини да работиме помалку, а да постигнуваме повеќеЕкспертот Миша Кауфман нуди 10 совети кои ќе ви помогнат да го извлечете максимумот од секоја работна секунда, па да постигнете поголема финансиска независност и да водите исполнет живот.

1. Поседувате еден компјутер за работа или друг browser само за забава

Ако можете да си дозволите, располагајте со два компјутера – еден за работа и еден во кој нема да правите ништо што не е поврзано со работата – ниту Фејсбук, ниту клипови, ниту едноставно прошетки низ мрежата. Ако имате само еден компјутер, користете посебен прелистувач за бизнис дела.

2. Гледајте на вашето здравје

Невозможно е да бидеш продуктивен, ако кашлате и кивате. Хранете се здраво и вежбајте. Земајте витамини. И, ве молам, останете си во кревет, кога се е потребно.

3. Не заборавајте ја музиката

Слушањето на омилените парчиња не само што не прави покреативни, но и ја зголемува ефикасноста. Една студија дури покажа дека кога хирурзите слушаат музика додека работат, брзината и точноста им се зголемува. Размислете кои песни ве мотивираат најмногу.

4. Играјте искрено со другите

Да работиш со луѓе не значи да ги возиш, за да ти ги вршат задачите, туку да разбираш што точно ти самиот правиш најдобро и да го оптимизираш своето време, така што ќе се фокусираш само на овие задачи. Барајте соработка со луѓе кои ги дополнуваат послабите ваши страни.

5. Почитувајте ги списоците

Пред да се зафатите за работа, составете краток список со сите што треба да направите во овој ден, за да зачувате едно добро темпо. Наредете ги задачите според приоритет.

6. Одморете се

Блокирани сте ужасно? Прошетајте се, за да си ја прочистите главата. По завршувањето на секоја задача давајте си по 5 минути само да подишате слободно, да се попротегнете и да појадуваме, па да имате сили и ревност за следниот предизвик.

7. Намалете го шумот

Дури и да не сте изморени, гласовите на колегите што зборуваат за фудбалот, може да ве замараат.

8. Откачете го, ако ве прави несреќни

Ако навистина ја сакате својата работа, ќе се справувате подобро за пократко време.

9. Наполнете ги батериите

Мислите ли дека денот ви е продуктивен, ако се повлечете од тастатурата или од машините? Чашка кафе може да ви помогне во најуморните моменти, но на крајот ништо не може да го замени одморот.

10. Само прекинете

Порано или подоцна мора да ја затворите работната папка. Звучи лесно, но ако сè оди добро, клиентите ќе тропаат на врата во секое време и секогаш ќе има нови пораки за праќање и нови понуди за составување. Почитувајте го своето време.