Женски кондом од бабино времеЖенски кондом е модерна работа. Нарекуван уште фемидом, тој се смета за откритие на 80 -те и релативно ново оружје во рацете на оние дами кои би сакале да ја преземат контролата врз сопственото сексуално здравје.


Мари Стоупс е британски научник, поборник за женските права и пионер на семејното планирање. Во 1923 година таа ја издава својата книга Contraception во која вклучува опис на сет од достапните во моментов контрацептивни технологии.

Меѓу нив ја откриваме и “големата внатрешна обвивка за вагина”, која наликува на кондомот. Така се заштитувале од несакана бременост и уште повеќе несакани венерични болести дамите во првата четвртина на минатиот век.


Првиот фемидом може да изгледало навредливо лошо, но надоместува со завидна цврстина, рабатост и цврстина. Овој интимен артикл се нудел во специјализираните продавници за гумени производи, каде луѓето своевремено купувале чизми, ракавици и друго.

Не е јасно каква популарност уживале вагиналните обвивки во времето на своето излегување на пазарот на гумени стоки, но се знае дека тие исчезнале до средината на минатиот век.