За целулитот одблизу и женскиЦелулитот е она мало ( или не сосема ) проклетство, со што секоја жена неизбежно се соочува порано или подоцна.
Да почнеме сепак со малку историски факти.

Всушност терминот ” целулит ” се раѓа дури во 60-тите години на минатиот век, кога е воведен од тогашните козметички и SPA салони, во Европа. Да, токму во тоа време за првпат по масовно почнуваат да се нудат услуги како отстранување на масти и мазнење на кожата. Повеќето од кои, за жал, без реален ефект.


Тоа е така, бидејќи всушност целулитот претставува акумулација на масти, како резултат на мускулна атрофија, односно губење на мускулна маса.

Целулитот во никој случај не е генетски констатиран. Затоа и сепак има начин да се ослободите од него. А тоа може да се случи токму преку создавање на мускулна маса.


Еве една исклучително лесна вежба која може да се прави дури и во кревет. Кармен Електра ја нарекува магична и таа раскажува во својата видео програма Aerobic Striptease дека ова е омилениот начин да ги задржи нозете и задникот во форма.

Легнете на грб и почнете да правите ” ножици “, крос и меѓусебно растојание нозете во воздухот, без да брзате премногу.