Супер појадок за супер хероиВашите супер-херои постојано растат, се развиваат и секој ден ви приредуваат нови палавштини. Денес ќе ви соопштат дека се обиделе да утврдат колку е длабока баричката пред вашата зграда, а утре ќе се обидат да ве воодушеват со величествениот акварел кој го насликале на ѕидот од дневната соба. За да имаат енергија за сите свои омилени активности, како и за учење и за спорт, на децата им треба добар појадок.


Според мислењето на стручните лица појадокот е еден од најважните предуслови за раст и развој на секое дете. Самиот збор појадок во буквален превод од англиски break – fast значи прекин на постот, време кога организмот по долгиот ноќен сон повторно се снабдува со хранливи материи и енергија.

Појадокот обезбедува енергија за нормално функционирање на организмот, како и 20-25% нутритиенти кои треба да се внесат во тек на денот. Важно е појадокот да содржи различни видови намирници, како што се житарки и овошје. Житарките и производите кои содржат житарки се клучни во исхраната и тие обезбедуваат најголем дел од енергијата неопходна за секојдневното функционирање. Храната која содржи цели житни зрна е извор на минерали како што се фосфор, калиум, калциум, железо и селен.


Nestlé житарките за појадок имаат широк асортиман на производи кои се збогатени со витаминот Д, калциум и железо. Тие имаат свој голем придонес во исполнувањето на дневните потреби на детето од витамини и минерали. На пример, оброкот од 30g Nestlé житарки за деца, како што се NESQUIK® COOKIE CRISP®, CHOCAPIC®, HONEY CHEERIOS® е добар извор на калциум, бидејќи обезбедува 15% од препорачаниот дневен внес, дури и пред додавање на млекото. Исто така, еден оброк задоволува 18% од потребниот дневен внес на витаминот Д, кој се нарекува и “сончев витамин”, бидејќи телото го произведува кога е изложено на сончева светлина.

Сите детски Nestlé житарки за појадок содржат цели зрна како главна состојка. Најдобар начин да им помогнете на вашите супер-херои е да им обезбедите балансиран и хранлив појадок и на тој начин да им дадете сила за нивните бројни имагинативни активности!

Nestlé е водечка светска компанија во прехрамбената индустрија, која вработува околу 330.000 луѓе и поседува фабрики или работи во скоро секоја земја во светот. Продажбата на компанијата Nestlé за 2014 година изнесува 91.6 милијарди швајцарски франци. Nestlé Adriatic е присутна во регионот од 2003 година, вработува близу 950 луѓе од регионот и управува со две фабрики: фабриката за сладолед во Стара Пазова и фабриката за прехрамбени производи во Сурчин.