Од она што треба да се откажете откако ги минете 20 -теТинејџерските години се едно прекрасно и безгрижно време, што може да траат до 22-23 години, додека човек е студент и учи и сеуште не заработува пари сам. До овој момент е социјално прифатливо тој да се однесува како дете, да посвети поголемо внимание на забавите, а проблемите на возрасните да му изгледаат уште далечни.

Но, откако еден човек влезе посериозно во 20 -те години, општеството ќе очекува од него тој да почне да се држи повеќе најзаслужен. Начинот на живот од времето кога бил на 18, треба да остане во минатото и тој да каже збогум на адолесценцијата и на следните неколку работи:


1 . Да спиете до пладне

Будење на ручек во сабота и недела е неоспорна рутина за 18-годишниците, но тоа секако треба да се промени, ако веќе се приближуваат кон 25 годишна возраст.


2 . Да консумирате претежно полуготови јадења

Тинејџерите ретко одвојуваат време за да си готват сами храна и соодветно јадат главно брза храна или пак консумираат полуготови производи кои само се топлат во микробранова. Имајте на ум дека со возраста метаболизмот на човекот се забавува и качувањето на килограми станува се полесно и полесно. Освен тоа, колку порано почнете да се храните со разновидни и здрави јадења, толку поголема е шансата подолго време да останете во форма.

3 . Да го игнорирате спортот

Додека сте биле во пубертет, едвај сте имале потреба од активен спорт, бидејќи животот ви бил доволно активен, а танцувањето по установите ви било нешто како кардио тренинг. Откако ги минете 20 -те сепак, ќе треба да најдете време во вашиот распоред, да започнете да вежбате редовно. Спортот може да ве заштити од развој на проблеми и болести поврзани со седентарен начин на живот, како дијабетес, висок крвен притисок и висок холестерол.

4 . Да ги третирате родителите како банкомат

Еден од главните проблеми со кои ќе се соочите, откако ги преминете 20 -те, е дека парите се заработуваат тешко.

5 . Да чувате постери закачени (на омилените изведувачи) во својата соба

Дури и уште да не сте се одвоиле од своите родители на 20 години, постерите едноставно не се прифатливи како интерес.

6 . Да ги занемарувате забите

Тинејџерите ретко одат доброволно на стоматолог. Го прават тоа само ако работите се итни и нешто ги заболи. Откако влезе во 20 -те сепак е време да почнете да обраќате внимание како на општото здравје, така и на она на забите.

7 . Да ги одложувате сите важни обврски за последен момент

Додека сте биле во училиште или на факултет, сигурно сте учеле за испит до 2 часа во текот на ноќта на ноќта пред тоа. Најверојатно сте се држеле благодарение на кафињата и енергетските пијалаци, но тоа веќе не може да биде вашата реалност. Во 20 -те години треба да започнете со нов почеток.

8 . Да пиете за викенд

Се разбира тоа може да ви се случува од време на време – еднаш во месецот или еднаш на неколку месеци, но не и секој петок и сабота навечер. Така ќе заштедите и доста пари .