Кои грешки ги дозволуваат студентите, кога се во сесија?Во екот на сесијата многу млади напорно се подготвуваат за испитите. Тоа значи саати поминати над учебниците, малку излегување, спорт и малку facebook.

Кои грешки си ги дозволуваат учениците кога се во сесија и што не смеат да заборават во овие тешки денови?

Трошењето премногу време над учебниците

Невролозите тврдат дека уморот поминат по 15-18 часа над учебникот или компјутерот, се голема грешка, бидејќи работоспособноста нагло опаѓа. Изморениот мозок не само што не е ефикасен, но наместо да трупа информации трупа само замор. Така доаѓа момент во кој веќе ништо не можеме да запаметиме, а капацитетот е исцрпен.

Малку спиење

Недостатокот на сон и уморот се меѓусебно поврзани. Студентите стојат со часови без одмор, без спиење и со многу акумулиран замор. Така станува уште полошо, бидејќи со секој испит се акумулира заморот, а подготовките за секој испит трае доста време. Затоа на крајот од седницата може да сме ужасно истоштени.

Недоволно внесување на течности

Дехидратацијата влијае лошо на мозокот и го изморува уште повеќе. Треба да пиете течности. За таа цел ставете на вашата работна маса големо шише вода или котел. Така несвесно ќе пиете вода и нема да дојдете до дехидратација.

За време на сесија не треба да се злоупотребуваат кофеиновите пијалаци.

Ова може да предизвика нарушување во спиењето и прекумерната анксиозност, која ако се насобере може да ве доведе до емоционален и физички колапс. Пијте течности, но не претерувајте со кафето. Најдобро е да пиеме студен чај, свежо цедени сокови од цитрони, минерална вода и лубеница.

Јадењето не е помалку важно.

Треба да земате витамини од групата Б, па не игнорирајте ја храната како ореви, мусли, хељда, ориз, пченкарен леб. Задолжителни се млечните производи – сирење, урда, кисело млеко. Витаминот Ц е исто така од значење, а тој содржи многу во јагодите, кои се актуелни за сезоната.

Недостатокот на режим

Потрудете се да си направите режим кој ќе го почитувате. Јасно е дека сте под стрес, но не дозволувајте да се опуштите премногу. Ако имате три дена, во кои ќе учите за испит, разделете си го времето во овие денови. Дајте си по неколку часа за одмор, барем 8 часа за спиење и набавете си здрава храна.