Како да добиете од животот сè што сакатеДа се ​​здобиете со сè за што сонувате во приватноста и кариерата, не е толку тешко како што многумина мислат. Само треба со своето однесување да ги натерате другите да ви помогнат.


Тоа го вели Дејв Керпан за американското списание Inc, пренесува manager. Редовниот колумнист на весникот ги наведува најважните животни стратегии за успех кои ќе ги објави и во својата идна книга. Еве кои се тие според него:

1. Прво ислушајте и никогаш не запирајте да ислушате. Така ќе бидеш различен. Повеќето луѓе имаат сопствена гледна точка за работите и не престануваат да зборуваат. Ако научите да ги ислушате сепак, ќе им се допадне и на крај тие самите ќе ти помогнат да се здобиете со она што го сакате.


2. Помагајте на другите. Има еден парадокс, кој според многумина испитано работи: Кога сакаш нешто од некој, наместо да го молиш за него, помогни му тој да се здобие со нешто друго што сака. Ако не знаеш што тој или таа сака само прашај го „А јас како можам да ти бидам корисен?”. Потоа луѓето, на кои си им помогнал, ќе ти помогнат да успееш и да добиеш од животот сè, за што мечатеш.

3. Биди свој – вистински, отворен, ранлив. Неслучајно Опра Винфри сподели „Ако знаев дека да бидам своја може да ме направи толку богата, колку што станав, јас ќе го направев многу порано”. Добрите, особено од постарата генерација, често имаат проблем со подигањето на човечноста и ранливоста. Колку и да е тешко, сепак, само вистинското „јас” и потранспарентното однесување создаваат доверба.


4. Раскажувај, а не продавај. Никој не сака да му се продава нешто. Секој сепак сака да купува. Да се чувствува важен клиент, способен да троши за значајни нешта. Кога продавате производ, услуга, идеја или дури и себе, пробајте да се ослободите од однесувањето на трговец, кој се обидува да продаде нешто. Замислете се како раскажувач на една голема приказна. Така ќе дадете живот на работите кои ќе ви ја донесат иднината и ќе насликате со зборови одлична слика на реалноста, која допрва треба да се случи.

5. Внесете страст во секоја акција. Страста е заразна, како и апатијата. Ако не се возбудите од она за што зборувате, зошто друг да се возбуди? Ако пак не сте возбудени, веројатно тоа не е вистински важно за вас. Не е секој суперенергичен и екстравертен човек, а овие квалитети се многу важни за успех во животот.

6. Изненадувајте пријатно и радувајте се на останатите. Неслучајно во казината има машина која сигнализира дека некој удрил џекпот. Тоа предизвикува кај останатите обложувачи реакција, нарекувана од социјалните психолози “несигурна награда”. Не знаеш кога ќе добиеш, но околу тебе има доволно позитивни реакции кои ќе те ентузиираат, дури и кога губиш или ништо не ти се случува. Ако научите да креирате неочекувани искуства кои ги тераат луѓето да се чувствуваат посебно без повод, ќе добиете огромни резултати со времето.

7. Употреби ги двата најважни зборови во бизнисот и животот – “Жал ми е” и “благодарам”. Сите правиме грешки и секој тоа го знае, но само со изјавата на овие едноставни зборови покажуваме на другите дека мислиме за околните и се возбудуваме од мислењето на луѓето во нашите животи.

Ви благодариме што го прочитавте ова! Ако сме заборавиле нешто важно, жалиме. Ќе не дополните ли?