„ Уживајте во животот, а не на неговата смисла“ – – Ф. М. ДостоевскиФјодор Достоевски е писател кој успева да навлезе во најдлабоките катчиња на човечката душа. Нарекуван е уште вистински “психолог на перото” и истражувач на човечкото срце.


Следниве цитати ќе ве натера да размислите за вистинските важни работи во животот:

1. Уживајте во животот, а не на неговата смисла.


2. Никој нема да го направи првиот чекор, бидејќи мисли дека тоа не е взаемно.

3. Во сето има една карактеристика, чие заобиколување е опасно. Бидејќи ако се премине, враќање назад нема.

4. Среќата не е во среќата, туку во остварувањето.

5. Нема среќа во удобноста, среќата се купува со страдање.

6. Да престанеш да читаш книги значи да престанеш да мислиш.

7. Слободата не е во тоа да не се воздржуваш, туку во тоа да се владееш.

8. Рускиот народ небаре се насладува на своето страдање.

9. Во навистина љубовното срце или љубомората ја убива љубовта, или љубовта ја убива љубомората.

10. Сосема малку треба за да уништиш еден човек: доволно е да го убедиш дека работата со која се занимава, не му е потребна некому.

11. Пријателе, да се присетиме дека да молчиш е убаво, безбедно и убаво.

12. Писатели, чии дела немале успех, лесно се претвораат во жолт критичар: итко како слабо и безвкусно вино може да стане прекрасен оцет.

13. Човекот е паметен, но за да постапува мудро, само умот не е доволен.

14. Неверојатно е што може да направи еден сончев зрак со душата на човекот!

15. Животот се бори без цел.

16. Душата се лекува во близина на децата.

17. Убавината ќе го спаси светот.

18. Оној кој умее да гушка, е добар човек.