Кога храната не се конзумира одреден временски период, таа се расипува.
Но, дали ова се однесува и на слатките газирани пијалаци, како што е кока колата?
Што може да се случи ако оставиме чаша пијалок на собна температура?
Таков експеримент направија од Temponaut Timelapse – канал на YouTube специјализиран за документирање на процесот на распаѓање на различна храна.
За да го направат ова, тие наполниле чаша со кола и мраз, ја украсуваат со парче лимон и оставаат да стои 105 дена.
Промените што се случуваат во првата недела се незначителни. Мразот се топи, лимонот се намалува и течноста полека испарува.
Но, на осмиот ден, на sидовите на чашата, се појавуваат заматени закрпи од сино-зелена мувла. Со текот на времето стануваат се поголеми, а до крајот на експериментот, чашата содржи повеќе мувла отколку кока кола.
Како што покажува каналот Temponaut Timelapse, не сите храни се распаѓаат на ист начин.
Продлжува на следната страна
Страни: 1 2