Што ќе се случи ако оставите кока кола да стои 3 месеци?



Кога храната не се конзумира одреден временски период, таа се расипува.


Но, дали ова се однесува и на слатките газирани пијалаци, како што е кока колата?

Што може да се случи ако оставиме чаша пијалок на собна температура?


Таков експеримент направија од Temponaut Timelapse – канал на YouTube специјализиран за документирање на процесот на распаѓање на различна храна.

За да го направат ова, тие наполниле чаша со кола и мраз, ја украсуваат со парче лимон и оставаат да стои 105 дена.


Промените што се случуваат во првата недела се незначителни. Мразот се топи, лимонот се намалува и течноста полека испарува.

Но, на осмиот ден, на sидовите на чашата, се појавуваат заматени закрпи од сино-зелена мувла. Со текот на времето стануваат се поголеми, а до крајот на експериментот, чашата содржи повеќе мувла отколку кока кола.

Како што покажува каналот Temponaut Timelapse, не сите храни се распаѓаат на ист начин.

Продлжува на следната страна

Страни: 1 2