Постурална дренажа: Техниката за исфрлање на секретите од белите дробовиПостуралната дренажа е ефикасен начин да им помогне на белите дробови со тешкотии во дишењето. Оваа техника помага да се искашла и исфрли слуз од белите дробови. Методот се состои во поставување на пациентот во посебна положба, во која погодениот дел од белите дробови се наоѓа над гранката на душникот во двата главни бронхија.


Во оваа положба на телото, секрецијата тече под дејство на гравитацијата во главните бронхии и многу брзо (со брзина од 1 до 2,5 см во минута) стигнува до местото на разгранување на душникот (или поврзување на главните бронхи во душникот) бидејќи тоа место има најголема чувствителност на рефлексна кашлица. Тогаш слузта почнува да излегува и многу е полесно да кашла.

Можете исто така да додадете ритмичко допирање (допирање на дланката) на грбот во пределот на белите дробови, што исто така помага да се исцеди слузот. Можете да го направите ова за себе или за членовите на семејството.


Продолжува на следната страна

Страни: 1 2