Погледите на мажите во женското тело: каде тие гледаат најмногуОчите, насмевката и градите се првите работи кои ги мажите забележуваат кај една жена токму во овој ред. Ова го покажува британско истражување. Списокот бил составен врз основа на впечатоци на мажите и на жените односно од жена и од маж, кои се соочуваат за прв пат или минуваат по улицата.


Резултатите покажуваат дека стереотипите маж со очи само за еден специфичен дел од женското тело исчезнува и му отстапува место на одухотворен современ господин.

70% од анкетираните 1.000 претставници на посилниот пол, изјавиле дека прво ги забележуваат очите.


Насмевката е на второ место, а градите – на трето. Косата и тежината се исто така меѓу првите работи што господата ги забележуваат.

Голем процент од учесниците во анкетата, поточно 1000 дами исто посочиле дека прво ги забележуваат очите на мажот.

Насмевката е исто така нешто што и двата пола го забележуваат еден во друг. Ова покажува дека мажите и жените си личат многу повеќе отколку што претходно се мислеше.

Дамите пак обрнуваат внимание освен на очите на мажот, исто на насмевката, растот и косата, модниот талент, тежината, состојбата на кожата на лицето, задникот и носот.

40% од мажите биле фатени да гледаат друга жена од сопствената половина.

Две третини од претставниците на посилниот пол се доволно уверени, за да направат комплимент на непозната убава особина. Истото го рекле и 50% од жените.