Сеќавање на Тоше Проески:”Мамо, дали еден ден, кога ние ќе имаме пари, ќе ми купиш кикирики”?

Во семејството на Тоше, сите се толку музикални, што е многу тешко да се одреди од каде е наследен музичкиот ген. Дали од дедото Тодор, кој царувал со сцената и бил одличен актер, дали од родителите и чичковците, чии средби секогаш изобилувале со трубадурски изблици, придружувани со гитари. Музиката била најчест гостин во нивниот дом. Како нешто без кое не се може. Како мелем против сите рани што ги отвора животот, како оружје против судбината, како извор во кој се капе душата. Кај Тоше гените беа посилни, како да испреплетеа не две, туку четири нишки од ДНК, во која се криеше кодот – пејач, ѕвезда. Го насетуваа талентот. Но, не и тоа што допрва ќе им се случува. Одеа по Божјиот пат, славејќи го Господ, благодарни и со тоа малку што го имаат. Чудни се патиштата Божји. Понекогаш зборовите од писанието испреплетуваат најубава свила, која ја постилаат пред нас, а ние чекориме по неа. Но, знаат да исткаат и стрели, кои ќе нé погодат, една по друга. Не прашувајќи дали можеме да се носиме со нив. А Господ ти дава толку тежина колку што можеш да издржиш.

Првата стрела – беспарицата, Проески ја издржаа. Втората стрела – беше дијагнозата „стразбизам“’ на малиот Тоше. Трета година од неговото раѓање. Забележаа дека зеницата од окото почна да му игра неконтролирано. Мора да се лекува во Прилеп. Мора да се издржи, таква е Божјата волја.

„Носеше очила и беше многу дисциплиниран. Три години секој ден го носевме во Прилеп на вежби за видот. Имавме пари само за автобуска карта во два правца. Еден ден, пред да одат на вежби влегле со мајка ми во продавница. Пред нив еден човек си купувал вакуумирани кикиритки. Тоше ја мајка ми „Дали еден ден, кога ние ќе имаме пари, ќе ми купиш кикирики.
Соња Алексоска Неделковска ( Извадок од книгата ,,Ова не е крај“)

Брат, разбери дека за неа ќе постои само еден единствен крал… името му е – „Тато“

Брат, разбери дека за неа ќе постои само еден единствен крал… името му е – „Тато“. Не се бори да му ја одземеш титулата. Бори се да го стекнеш неговиот респект со тоа што ќе ја третираш неговата ќерка како принцеза, и еден ден, тој самиот ќе ти ја даде својата круна. Дека и на твојата ќерка некој мора да и биде крал.

Автор: Драган Таневски

После 18 спонтани и 90.000 евра потрошени за вештачко оплодување, животот им приредил вистинско чудо

Сонот на многу жени да се остварат како мајки, за жал многу често останува само сон. Борбата за потомство во денешно време станува се поголема и потешка, пишува Олабави.ме.

Лорен Варнефорд имала 18 спонтани абортуси и потрошило 90.00е евра за шештачки оплодувања за на крајот на 48 години и се исполни желбата и после 16 години со својот сопруг 55- годишен Марк да добијат дете.

-После 16 години докторите ја открија дијагнозата. Имав „ќелии убијци“ кои го напаѓаат и уништуваат ембрионот, кој е стар само неколку недели. Одличивме да престанеме да се обидуваме во 2010 година, зошто кога и да останев бремена, после 15 недел и бременоста се завршуваше а јас бев разочарана- рекла Лорен.

Текстот продолжува на следната страна

МОЛИТВА ПРОТИВ НЕГАТИВНИТЕ МИСЛИ Трагата што ја остави отец Тадеј во духовноста е непроценлива!

Отец Тадеј Витовнички почина во 2003 година, но неговата трага во развојот на духовноста за народот остана непроценлива.

Веројатно ќе имаме повеќе прилики да зборуваме за отец Тадеј, многумина го споредуваат со патријархот Павле во неговата кроткост и смиреност, а тие што ја имале честа да го познаваат рекле и дека бил видовит, односно дека „видел“ некои работи.

Тадеј имаше многу пораки до народот, на крајот на краиштата, за него се напишани книги, а еве една молитва што ја нарече молитва против негативните мисли:

„Владетелу, Господи, Боже мој, во чии раце е мојата судбина, заштити ме со Твојата милост и не дозволувај да загинам со моите беззаконија, ниту да ја следам волјата на телото што копнее против духот. јас сум твоето створение; не презирај го делото на твоите раце, не се одвраќај од мене; сожалувајме,а не ме понижувај.

Слаб сум, не презирај ме, Господи, зашто се засолнив во Тебе, заштитникот мојот Бог: исцели ми ја душата, зашто згрешив пред Тебе, спаси ме за Твојата милост, зашто оттогаш сум ти лојален. Нека се засрамат оние кои сакаат да ме оттурнат од Тебе со нечисти дела, грди мисли, бескорисни спомени; отстрани ја од мене секоја нечистотија, секое зло, зашто Ти си единствениот бесмртен, неспоредливо моќен во сè и на сите им даваш сила да се борат против ѓаволот и неговите војски.

Зашто Тебе Ти припаѓа сета слава, чест и поклонение, на Отецот и на Синот и на Светиот Дух, сега и секогаш и за векови Амин.”

ДАЛАЈ ЛАМА – НАУТРО ИЗГОВОРЕТЕ ЈА ОВАА РЕЧЕНИЦА И ВЕ ОЧЕКУВА ХАРМОНИЈА ВО ЖИВОТОТ: Моќна тајна од 2 минути донесува многу!

Далај Лама открива – изговорете една реченица наутро за хармонија во животот!

Од утрото може да зависи енергијата на целиот ден пред нас – Далај Лама открива што треба да кажете секое утро за да воспоставите хармонија и да создадете среќа.

Наутро, како што забележува Далај Лама, можете да користите техники за релаксација како што е медитацијата. Уживајте во мислите, разговарајте со себе, внимавајте на она што е во вас. Изградете коска до својата душа – кога сте едно со своето битие, сè оди полесно.

Далај Лама во своите презентации ја истакна и важноста на афирмациите, позитивните и мотивационите фрази кои треба да се изговорат наутро. Некои од нив се: