Најчестите причини за зуење во ушите

Слухот, како едно од најважните човекови сетила, е подложен на постојан стрес од околината – градски звуци и сообраќај, звуци за време на работата, гласно слушање на музика итн. Покрај тоа, голем број на болести на телото можат да влијаат на квалитетот на слухот и да предизвикаат различни симптоми поврзани со аудитивниот систем.

Една од најчестите поплаки од страна на слухот е таканаречениот тинитус (зуење во ушите). Се јавува кај 15-20% од луѓето, може да биде трајно или периодично и да е локализирано на едното или двете уши. Во некои случаи, бучавата може да биде толку гласна што го спречува лицето да се концентрира и да ги извршува своите секојдневни активности. Често, зуењето во ушите се комбинира со вртоглавица, поради просторната близина на органот на слухот до органот за рамнотежа, како и поради нивната зависност од добро снабдување со крв.

Поплаките од зуење во ушите се јавуваат почесто навечер и ноќе. Симптомите може да вклучуваат: звонење, брмчење, кликање, шушкање итн. Иако вознемирувачки, зуењето во ушите обично не е опасно, но создава значителна непријатност во секојдневниот живот.

Тинитусот е поделен на две главни групи:

 • Објективен тинитус – зуење во ушите, што лекарот може да го слушне со соодветен апарат, при преглед. Ова е редок вид на зуење во ушите и може да биде предизвикан од проблем со крвните садови, мускулни контракции или проблем со коските лоцирани во средното уво.
 • Субјективен тинитус – многу почеста и е бучава што ја слуша само пациентот. Тоа може да се должи на проблеми со надворешното, средното или внатрешното уво. Освен тоа, може да се должи и на проблеми со аудитивниот нерв или делот од мозокот кој ги обработува звучните информации.

Причините за субјективното зуење во ушите се најразновидни:

 • Најголем дел од причините се должат на состојбите поврзани со надворешното и средното уво, како што се блокада на ушниот канал од акумулирана ушна маст, трауматска руптура или акустична траума на тимпаничната мембрана, бравотрауми од зголемен притисок итн. Овие состојби често бараат хируршка интервенција.
 • Кардиоваскуларните заболувања се втората најчеста причина за зуење во ушите. Околу 1/3 од пациентите кои страдаат од тешка форма на зуење во ушите страдаат од една или повеќе кардиоваскуларни заболувања – 75% страдаат од хипертензија и зуењето во ушите обично исчезнува кога крвниот притисок се нормализира. Оштетувањето и стеснувањето на крвните садови (атеросклероза) кои го хранат аудитивниот аналитичар е исто така честа причина за зуењето во ушите. Како резултат на високиот крвен притисок се стегаат и малите крвни садови, во нив се создава турбулентно движење на крвта, а од таму се јавува зуење во ушите.
 • Невритис (воспаление) и замор на аудитивниот нерв од продолжено слушање на гласна музика или продолжено изложување на гласна бучава. Третманот е главно со одмор и избегнување на звуци, но со продолжено силно влијание, нарушувањата можат да бидат неповратни.
 • Губење на слухот поврзано со возраста (пресбијакуза) – Како што старееме, се случуваат промени во крвните садови, вклучувајќи ги и садовите што го хранат средното и внатрешното уво. Таложењето на холестеролните плаки доведува до стеснување на крвниот сад и оттаму нарушување на функцијата – губење на слухот и појава на зуење во ушите.
 • Вирусни инфекции кои на токсичен начин го оштетуваат аудитивниот нерв. Зуење во ушите може да се појави и при обична настинка и воспаление на грлото, бидејќи е нарушено изедначување на притисокот во увото од Евстахиевата туба. Со заздравувањето, зуењето во ушите треба да исчезне.
 • Несакано дејство на лекови како што се антибиотици (аминогликозиди), нестероидни антиинфламаторни лекови, диуретици итн. – може да доведе до реверзибилно или неповратно оштетување на слухот и зуење во ушите.
 • Одредени метаболички болести како хипертироидизам, исто така, може да предизвикаат зуење во ушите.
 • Недостаток на витамини – претежно од групата Б-комплекс.
 • Идиопатски тинитус од непозната причина – се смета дека главната причина за оваа состојба е зголемениот оксидативен стрес и слободните радикали кои ги оштетуваат рецепторите и аудитивниот нерв.

Други поретки причини кои исто така треба да се отфрлат се дијабетес, бубрежни заболувања, онколошки заболувања, Мениерова болест, повреди на мозокот итн.

Не постои универзален третман за зуењето во ушите. Мора да се бара и отстрани основната причина одговорна за неговата појава. Многу често, третманот е комплексен и вклучува хируршка интервенција, механичко отстранување на насобраниот секрет во увото, разни лекови (антидепресиви, антиинфламаторни агенси, вазодилататори и сл.), додатоци во исхраната (Гинко билоба), уреди како што се слушни помагала, уреди за маскирање, намалување на стресот, подобрување на работната средина итн.

Гинко билоба е најчесто користениот растителен екстракт во Европа за лекување на зуењето во ушите. Растението има многу активни состојки, преку кои ги постигнува своите корисни ефекти, а во традиционалната кинеска медицина е добро познато по својствата за подобрување на циркулацијата на крвта во организмот.

Како што споменавме, зуењето во ушите може да има различни причини кои бараат различни третмани, така што екстрактот од Гинко билоба е ефикасен само за некои од состојбите што доведуваат до тинитус. Поради ефектот на проширување на крвните садови, земањето на екстракт од Гинко билоба има најдобар ефект кога е нарушено снабдувањето со крв во увото, а особено на аудитивниот аналитичар. Поради просторната близина на органот за рамнотежа и важноста за добро снабдување со крв, земањето на Гинко билоба може поволно да влијае, покрај тинитус, на најчестиот придружен симптом – вртоглавица и зашеметеност.

Екстрактот од Гинко билоба е соодветен избор за тинитус предизвикан од артериска хипертензија и кардиоваскуларни болести поради неговата способност да го промовира проширувањето на крвните садови, да ја подобри циркулацијата на крвта и да го храни аудитивниот анализатор.

Исто така, Гинко билоба има докажано силни антиоксидантни својства, помага во намалување на оксидативниот стрес и го подобрува енергетскиот метаболизам во клетките. Овие ефекти би биле корисни кај идиопатскиот тинитус.

Постојат многу клинички докази дека земањето на Гинко билоба може да го ублажи зуенето во ушите во случај на хроничен тинитус. Истражувачките податоци покажуваат дека екстрактот од Гинко билоба успешно го третира зуенето во ушите предизвикан од промените поврзани со возраста.

Клиничката студија со препарат кој содржи Гинко билоба (Selenogin) покажа дека кај 80% од пациентите со воспаление на аудитивниот нерв, придружен зуене во ушите и придружно губење на слухот, има одлични резултати во намалувањето на зуенето во ушите.

Комбинацијата на Гинко билоба со селен и витамини од група В во Selenogin е погодна за зуенето во ушите, бидејќи селенот е неопходен за правилно функционирање на тироидната жлезда, а недостатокот на витамините В е поретка, но важна причина за зуене во ушите.

Во случај на зуене во ушите, важно е да се побара лекарска помош, бидејќи од една страна, многу од причините за зуене во ушите се лекуваат, што значително би го подобрило квалитетот на животот, а од друга страна, доколку се одложи лекувањето, штетата може да оди од реверзибилна во неповратна. Затоа, навременото откривање на вистинскиот проблем и правилно применетиот третман е клучот за успешно отстранување на проблемот.

СО ПОПУСТ ОД -15% НА АПСОЛУТНО СЀ, НА 30 СЕПТЕМВРИ ПОВТОРНО СЕ ОТВОРА dm ДРОГЕРИЈАТА ВО EAST GATE MALL ВО СКОПЈЕ!

Големото реотворање на реновираната дрогерија, од компанијата го најавија за 30 септември, а по тој повод се најавени попусти од -15% на апсолутно сѐ…и на веќе намалените производи! Попустите ќе траат 3 дена, од 30.9 до 2.10.2022 година.

Дополнително, на денот на реотворањето, со секоја сметка над 500 мкд, купувачите ќе добијат ПОДАРОК Balea гел за туширање.

Полека, но сигурно се ближи денот на повторното отворање на дрогеријата на dm во EAST GATE MALL. Посетителите на најголемиот шопинг мол во земјава повторно ќе може да пазаруваат во dm, најголемиот дрогериски ланец во Европа и да уживаат во докажаниот германски квалитет по супер цени.

Реновирана дрогерија на dm се простира на 316,85 m2 продажен простор, 24,53 m2 магацински простор и 13,58 m2 помошен простор. Како што изјавија од компанијата, со реновирањето, проширени се одредени категории на производи со што ќе се подобри единственото искуство за пазарување за купувачите, но и ќе се олесни функционирањето на самата дрогерија.

Како компанија, во чии работни принципи длабоко е вкоренета општествената одговорност, при секое ново отворање dm донира дел од својот промет во хуманитарни цели. Оваа пракса нема да биде исклучок и на ова реотворање, а компанијата дел од својот промет остварен на тој ден ќе го донира кон Кризниот центар за семејно насилство „Надеж“ од Скопје.

Бидете дел од и вие од ова големо реотворање на dm во EAST GATE MALL и искористете ги попустите на dm од -15% на апсолутно сѐ…и на веќе намалените производи!

Поучна приказна: Секоја неволја може да биде отскочна даска…

Поучна приказна:
Еден ден магарето на еден фармер паднало во бунар. Животното жално викало со часови додека земјоделецот се обидувал да смисли што да направи. Конечно решил дека животното секако било старо, а бунарот секако требало да се затрупа, па магарето едноставно не било достојно за тој да се обиде да го спаси.
Тогаш, фармерот ги поканил сите свои соседи да дојдат и да му помогнат. Тие сите зграпчиле лопати и почнале да го затрупуваат магарето со смет и земја.
Сите други домашни животни биле многу вознемирени заради тоа, затоа што магарето било нивни пријател. Но за жал тие знаеле дека нема ништо што можат да сторат за да му помогнат.
На почетокот кога магарето сфатило што се случува, почнало ужасно да вика. Потоа, на изненадување на сите, тоа се смирило и стивнало. Кога фрлиле уште неколку лопати земја, земјоделецот конечно погледнал долу и се вчудоневидел од тоа што го видел.
Со секоја лопата на земја која била фрлена врз неговиот грб, магарето правело нешто неверојатно. Тоа ќе ја истресело земјата од него, и ќе застанело врз неа.
Како што соседите на фармерот продолжиле да фрлаат земја врз грбот на животното, тоа ќе се ослободело од неа и ќе направело чекор погоре врз истата таа земја.
Наскоро, сите биле зачудени кога магарето пречекорило преку работ на бунарот, и излегло надвор!
ПОУКА:
Се случува понекогаш животот да фрла нечистотија врз нас, секаков вид на нечистотија. Но, секоја неволја може да биде отскочна даска.
Што се случува со нас не е толку важно колку тоа како реагираме на тоа.
Можеме да излеземе од најдлабоките бунари, само ако не се откажеме!

Колку повеќе сакаш, толку повеќе љубов даваш и толку повеќе таа останува

Луѓето се заедно додека сакаат да бидат заедно. Ниту должноста, ниту честа, ниту моралот не врзуваат еден човек со друг. Кога човек сака да замине, ќе си замине и од куќата, од децата и од инвалидот што умира.

Кога не сака – останува. Кога некој сака да бидете заедно, ниту една ваша маана нема да му пречи. Кога сака да си замине, ниедна твоја доблест нема да го задржи. Колку и да сте грди и непривлечни, секогаш постои некој што ќе ве сака.

Но, колку и да сте добри и пожелни, ќе има некој што ќе ве одбие. Ако те одбие, тоа не значи ништо. Не станувате полоши или помали, навистина ништо страшно не се случува. Има човек на светот кој ќе те прифати.

Ценете го она што го имате, не жалете за изгубеното и не плашете се да изгубите.

Радувај се што има човек кој ти свети. Јас сјаам: колку повеќе светлина, толку помалку страв, толку помалку страв – толку помалку темнина во душата.

Продолжува на следната страна:

СОВЕТ НА ДОКТОР: Стpaвот е пoлoш и поопасен од која било бoлecт! Еве како да се ослободите од него

Животот не е лесен и често доживуваме некои ситуации кои ни се теш ки, тажни сме поради нив, па дури и депре сивни. Ни станува исто и не сакаме да се караме понатаму.

Колку и да е тешко, не смееме да се откажеме, од нас, од животот. Секој од нас поминува низ нешто тешко и се бо ри со тоа. Тој се бо ри и продолжува низ животот, со кренатa главa.

Колку и да имате проблеми, запомнете дека не сте единствените и дека има луѓе кои се борат со многу поголеми проблеми, но не се откажуваaт.

Еве ви пренесуваме приказна раскажана од Др. Ариф Арсланагиќ за тоа како стравот може скапо да не чини:

„Се сеќавам на еден млад кројач кој дојде на преглед. Беше слаб, блед, брзо се уморуваше и се сомневав на потешка форма на анемиja. Потоа ми кажа дека столицата му е црна како катран. Тоа укажувало на присуство на чи р во желудникот или цревата, па дури и негово кинење што значело итна и неопходна опepaциjaa.

Му објаснив дека ако не биде хоспитализиран и опер иран, ќе дојде до kpbарење и см рт. Не сакаше да ме слуша. Иако сите бевме убедени од семејството и пријателите, тој се плашеше од опера ција, иако му беше потребна.

Се плашеше од болница, операциjaa и отиде дома. За жал, тој поч ина неколку дена подоцна“.

Навистина е тажно затоа што треба да се лekybaме самите себе, а не да дозволиме бо леста да нè изеде. Не смееме така лесно да се откажеме од животот.

Не дозволувajте стравот да победи, зошто сите се плашиме од нешто, но треба да има граници. Мислиме за себе, за другите. Се бор име за себе, за другите.

Извор