Како старите чорапи да станат нови


Сок од лимон може да ги исчисти совршено старите и пресретнати чорапи. Тоа е широко користен метод за отстранување на дамки, не само за бели чорапи, но и по различни памучни ткаенини во светли бои. Лимонска киселина дејствува како природно белило, кое помага да се врати првичната белина на ткаенината на природен начин. Еве како да го примените најефективно.

Ставете ги чорапите во сад и прелијте ги со топла вода (не жешка). Додадете сок од половина лимон и оставете ги потопени околу еден час. Потоа исперете ги на рака или како и обично во машината за перење.

Пред перењето бела долна облека и светли чорапи може да додадете 1/2 чаша сода бикарбона во машината, а потоа 1/4 чаша од содата бикарбона за време на самиот циклус.

Забелешка: Перете ги белите чорапи и светлата облека почесто од обоените. Тие треба да се перат по секое носење, инаку се откриваат и расчистувањето им станува потешко.