Ја избраа најуспешната жена претприемач на годинатаВикторија Бекам – ѕвездата од поранешната поп група Spice Girls и сопруга на фудбалерот Дејвид Бекам – одамна веќе не е позната само како пејач. Таа ја презеде улогата на бизнис дама и тоа успешно, благодарение на нејзините модни линии и бутици.


Таа во моментов е на врвот на бизнис скалата во Велика Британија, откако беше прогласена за најуспешен претприемач во земјата за 2014 година, од бизнис магазинот Managment Today. Тоа го подготвило рангирањето врз основа на вкупното богатство на претприемачите, бројот на создадените работни места од нив и податоците за нивната продажба.

Само модната марка на ѕвездата „Викторија Бекам” имала добивка од 30 милиони фунти минатата година, зголемување за 2,9% во однос на пет години порано. Покрај тоа, компанијата ги зголемила вработените со 3,2% во однос на почетокот во 2008 година.


Викторија, чие богатство се проценува на 210 милиони фунти, се претвори во „исклучително талентиран претприемач во модниот бизнис”, забележува списанието.

Модната куќа на Викторија беше прогласена за дизајнер бренд на годината на церемонијата на доделување на Британските модни награди во 2011 година.