Истражување: Еве какви жени сакаат мажитеВсушност, заблуда е дека мажите паѓаат на слаби жени. Реалноста сепак зборува со факти – мажите паѓаат на повеќе заоблени дами. Еве зошто.

Неодамнешна студија покажа дека мажите преферираат повеќе сочни женски. Имајќи во предвид колку е високо нивото на стрес во денешното општество, ќе излезе дека веќе никој не е фан на совршените мерки 90-60-90.

Мажите бараат заштита. Првосигнално мозокот им префрла во пребарување на таква фигура. Тие се водат од оваа желба и обично наоѓаат зрела фигура слична на онаа на мајката. Така барем сметаат голем број научници и стручњаци.

Споменатото истражување е направено на групи мажи, на возраст меѓу 18 и 40 години.  По интервјуто на сите учесници биле дадени да ги разгледаат фотографии на 10 жени, од многу слаби до доста полни. Биле прашани, со која од нив би излегле. Се покажало дека групата мажи избрала доста од претставничките со вишокот килограми.

Строго пропорционално излегува дека еден на четворица мажи претпочита да излегува со повеќе заоблени жена. Но на крајот, тоа е прашање било личен избор.

Друг интересен факт, утврден во другите неодамнешни студии е дека освен заоблени форми на мажите им се допаѓаат и најубавите очи – 22% проценти од испитаниците паѓаат на нив. Скоро ист процент се однесува и на насмевката.

Интересно е дека се нагласува газето и градите, кои држат само 7-8% од анкетираните. Плавушите пак имаат со 3% поголема шанса да ги привлечат машките погледи. Сепак, за мнозинството, бојата на косата не било од значење.

И двете групи сакаат партнерот да има добар карактер. Ја нагласија и потребата од взаемно разбирање. Совршеното тело многу ретко го бараат. Поважно им е лицето!