Го победила ракот бидејќи секој ден пиела сок од оваа билка: Болеста исчезнала – еве во што е тајната!Ен Камерон е авторка на бројни книги за деца, но во оваа книга таа е главниот лик. Таа станала уште попозната кога заболела од рак на дебелото црево.
Својата приказна ја раскажала на блогот Chris beats cancer (Крис го победи ракот) на кој лицата кои барале/нашле алтернативен начин за лекување на ракот ги раскажуваат своите приказни.
„Во јули 2012. година бев на операција поради рак на дебелото црево, а потоа одбив лекување со хемотерапија.Секој ден се чувствував се’ подобро, но после шест месеци контролните испитувања покажаа дека ракот се проширил на плуќата, а ракот на дебелото црево влегол во четвртиот стадиум“ раскажала Камерон.
Таа тврди дека се посветила на темелно истражување и наишла на приказната на Ралф Јок кој на 26. години заболел од рак на кожа, а според неговата приказна го излекувало секојдневното конзумирање на сок направен од 2,5 килограми моркови.
Одлучила да ги следи неговите стапки и почнала секој ден да пие сок од морков, рамномерно распределувајќи го во текот на денот. Како што тврди, после осум недели лекарските прегледи покажале дека ракот престанал да се шири, туморите почнале да се намалуват, како и отоците на лимфните жлезди.
После четири месеци жлездите се вратиле во нормална состојба и ракот продолжил да се повлекува. После осум месеци, компјутерската томографија покажала дека ракот исчезнал.
Наводно, тајнта е во тоа што сокот од морков изобилува со мрсен алкохол и природен пестицид со антитуморски својства, а каротенот од морковот делува превентивно на создавање на клетките со тумор.