Корисниците на Македонски Телеком меѓу првите во Европа со можност за припејд eSIM решение

Македонски Телеком уште еднаш ја потврдува својата лидерска позиција во технолошките иновации и дигитализацијата, претставувајќи го новото припејд еSIM решение.

За прв пат на пазарот, креирано е иновативно решение за припејд сегментот овозможено преку најновата eSIM технологија со која на корисникот му се овозможува да добие нов припејд број на најдобрата мрежа со само неколку клика, од кое било место и во кое било време. Она што го прави решението особено атрактивно е фактот што еSIM профилот станува достапен веднаш, и тоа преку целосно дигитализиран процес.

Новиот припејд еSIM е целосно флексибилен и дава можност корисникот да ја избере најоптималната понуда според своите комуникациски потреби, избирајќи активирање еден или комбинација на повеќе комбинирани и/или интернет пакети со важност од 7 или 30 дена.

Со припејд eSIM може да се дојде до нов припејд број и од странство, пред воопшто да се помине границата, и така престојот во Македонија да започне комуникациски подготвено, со поврзување на најдобрата мрежа уште од првиот момент.

За да може да се користи eЅIM услугата, потребен е уред којшто ја поддржува оваа технологија. Во иднина, eSIM ќе стане стандард поддржан од секој уред, со што во исто време ќе се поттикне развојот на решенија коишто ќе одговорат на потребите на корисниците и воедно ќе се придонесе за зачувување на животната средина преку исфрлање на пластиката од употреба.

Воведувањето на услугата е од особено значење бидејќи корисниците на Македонски Телеком се меѓу првите во Европа коишто ќе имаат можност да ги уживаат придобивките од оваа технолошка иновација.

Во текот на месец март, Македонски Телеком за прв пат на пазарот ја претстави еСИМ технологијата за постпејд корисниците.. Со сегашната новина, компанијата го заокружува процесот на обезбедување електронски СИМ решенија и се профилира како предводник во развојот на услуги и во доменот на „Интернет на нештата“ и поврзаните уреди.

Повеќе детали на www.telekom.mk

Најистакнат општествено одговорен проект во високото образование – аплицирајте за стипендија и студирајте на МБУ!

Доколку имате остварено добар успех во средното образование, а сé уште не сте решиле каде ќе го продолжите своето образование, идеален избор може да претставува Меѓународниот балкански универзитет (МБУ) кој е еден од најдобрите универзитети во земјава и кој според Шангајската листа е прогласен за најдобро рангиран универзитет во областа на наставата и учењето. Со настава која се одвива целосно на англиски јазик, со современи студиски програми кои им овозможуваат на студентите безброј можности да започнат кариера веднаш по дипломирањето, меѓународно образовно опкружување со студенти од околу 20 земји, со кампус од светска класа во Скопје и што е најважно, со можност за добивање стипендии до 100%, МБУ вистински нуди извонредни можности. Најдобар доказ дека сé повеќе млади ги препознаваат сите предности кои тој ги нуди е фактот дека, според податоците на Државниот завод за статистика за академската 2020/2021 година, МБУ денес е најголем приватен универзитет во земјата, односно има најмногу студенти во споредба со другите приватни универзитети во државата.

Нивото и квалитетот на образовниот процес што ги нуди Универзитет се зголемува со програмите и договорите за студентска мобилност, односно можност за размена преку договори што МБУ ги има со над 150 универзитети во 40-тина земји од Европа и светот, преку европската мрежа за студентска мобилност Еразмус+. Создавањето интернационален кадар кој, според досегашното искуство, успешно се соочува со предизвиците на глобалните компании, е резултат и на силната и блиска соработка што Универзитетот ја има со компании од земјава и странство каде секојдневно се нуди квалификуваниот кадар произлезен од МБУ, подготвен да се соочи со секој работен предизвик.

Со цел на младите талентирани и квалитетни средношколци да им понуди можност да станат дел од Меѓународниот балкански универзитет, истовремено како општествено одговорна високообразовна институција целосно посветена на поддршката на образованието и науката во Република Северна Македонија и балканскиот регион, Универзитетот секоја година обезбедува стипендии кои во изминатите 15 години, колку што постои МБУ, ги искористија над 1500 средношколци. Од минатата година основен услов за добивање стипендија е остварениот успех во средното образование, а само лани  беа доделени над 300 стипендии на успешни средношколци.

Програмата за стипендирање овозможува добивање целосна стипендија за оние средношколци кои се прогласени за најдобри во генерацијата, а 80% стипендија важи за оние со среден успех 5.00 и за нив трошоците по семестар ќе изнесуваат 200 евра. За учениците со успех од 4.50 до 4.99 е предвидена стипендија од 70%, односно семестарот ќе ги чини 300 евра, а за оние со успех меѓу 4.00 и 4.99 стипендијата е 60%, односно школарината по семестар е 400 евра. Стипендија во висина од 50% и плаќање школарина од 500 евра по семестар можат да добијат средношколци со среден успех од 3.00 до 3.99.

Програмата за стипендии на МБУ за академската година 2021/2022 се однесува за идни студенти од Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора и Србија. Добиената стипендија важи и за Подготвителната програма за англиски јазик за кандидатите кои немаат потребно владеење на англискиот јазик.

Идните студенти можат да аплицираат за стипендии за седум факултети со 18 програми за додипломски студии во различни области, како што се компјутерско инженерство, архитектура, психологија, банкарство и финансии, графички дизајн, односи со јавност и маркетинг комуникации, јазици и други.

Аплицирањето за стипендии е во тек и ќе трае до 30 септември, односно до пополнување на предвидените квоти за студенти. Сите заинтересирани идни студенти можат да аплицираат онлајн на https://www.ibu.edu.mk/scholarships/

23 штетни навики на модерните жени

Ако некој не престанува да бидеме среќни и да се чувствуваме добро, тоа сме ние самите. Макар и да е клише, како и повеќето клишеа оваа вистина е непоколеблива точна.

Вака коментираше “Хафингтон Пост” со анализа на однесувањето на жените во современите општества. Авторката Ема Греј ги критикува читателките – да се откажат од 23 штетни за нив навики на модерните жени.

Кои се овие навики прочитајте на следните страни:

Зошто повеќето мажи не можат да се справат со жените кои имаат длабока душа

Денес со вас ќе споделиме еден текст на Ранија Наим. Вистината е дека нејзините зборови ми дадоа одговори на многу прашања. Помогни ми да видам зошто толку години нешто се не се добиваше, зошто нешто се недостигаше … Прочитајте ги. Можеби ќе ви помогнат и на вас …

1. Жената со длабока душа поставува длабоки прашања.

Таа ќе влезе во твојот живот, но не само како украс кон него. Таа ќе почне да ти поставува прашања на кои можеби нема да си подготвен да одговориш. Дури на првите ваши средби – таа нема да сака да разговара за општи работи, туку за вистинските нешта од животот. Бидејќи таа самата е вистинска.

Божјото чудо кај Велес- посетете го местото Црн Камен за здравје и среќа

Според народните верувања ова место се посетува за здравје и среќа, а можете и да птоверите колку сте грешни.

Во близина на Велес, над утоката на реката Тополка во Вардар се наоѓа манастирот „Св. Димитрија“.

Во непосредна близина е и местото викано Црн Камен – Се наоѓа на дваесетина метри од црквата и низ него има дупка, премин низ кој луѓето минуваат.

Некаде околу 469 години манастирот останал затрупан и велешани го заборавиле, но во 1855 година на многу чуден начин бил откопан.

Според легендата на стотина метри од манастирот на десниот брег на реката Вардар имало воденица која била во сопственост на турското семејство Кади Молови каде што работел велешанецот Петре Здравев.

Текстот продолжува на следната страна: