Девојчето херој: се родила без раце, но умее прекрасно да се храни, црта и да мие садовиХеројот на денешната историја е девојчето Василена, која се научила да ги врши домашните задачи без помош на раце.


Девојчето се родило со ретка патологија, но во исто време има огромна желба, смелост и решителност. Веднаш по нејзиното раѓање мајката се одкажала од неа и таа била испратена во дом за деца без родители. Но за месец дена била посвоена од прекрасна двојка од Москва – Елмира и Крис Кнуценсов, пренесува Делчево Денес.

По само година и половина Василина веќе перфектно се служи со прибори за хранење и може да си игра самостојно. Освен девојчето, во семејството таа има две поголеми братчиња, со помош на кои бебето научило да извршувам многу задачи во домот како другите.


По нивната сватба , младиот брачен пар решил дека сака да помага на деца кои имаат потреба и само година дена откога нивниот прв син наполнил 1 година, тие го посвоиле првото момче.

“Знаевме дека тaa нема никакви шанси да биде посвоен, беше на 7 години, а нивото на развој му беше како на 3-4 годишно дете. Тaa нема ниту раце, ниту нога, неразвиен говор и воопшто неможел да се грижи за себе. ” вели храбрата мајка.


Продолжува на следната страна:

Страни: 1 2 3