Факти за левичарите кои можеби не ги знаете


10% од луѓето на земјата се левичари. Меѓу познатите личности кои се служат со левата рака, се Наполеон, Да Винчи, Микеланџело, Ајнштајн, Њутн, Бил Гејтс, Опра Винфри, Барак Обама и Џими Хендрикс.

40% од шизофрениците се левичари.

13 август е прогласен за Меѓународен ден на левичарите. Се одбележува од 1996 година.

Деснаците имаат тенденција да ја џвакаат храната од десната страна, кај левичарите е обратно.

Повеќе од 2.500 левичари гинат секоја година при користење на апаратура наменета за луѓе кои работат со десна рака.

Левичарите умираат 3 години порано од луѓето кои се служат со десната рака.

Постојат повеќе левичари со коефициент на интелигенција над 140, отколку десняци.

Предвремено родени бебиња се повеќе склони да станат левичари, покажуваат истражувањата.

Хомосексуалците имаат 39% поголема веројатност да се левичари.