Зошто жените не кажуваат на мажите што сакаатПристапот на жената може да направи разлика во комуникацијата и односот


Забележав дека дури и малите мисли можат да нè одвратат од изразувањето на она што навистина го сакаме и треба, со што се спречува мажите да ја постигнат својата цел – да нè израдуваат. Сепак, убеден сум дека ова може да се надмине.

„Се чувствувам како силна, независна жена, но кога навистина ми треба, тој треба да знае! Не треба да прашувам ништо “.


Експертот за односи, брачен и семеен психотерапевт католик, Григориј Попчак, во својата книга „Исклучителни седум проценти“, посветува поглавје на она што го нарекува исклучителна услуга. Авторот предупредува во едно поглавје: „Избегнувајте читање мисли: кажете му на партнерот што ви треба“.

Мојот сопруг сака да ме потсети дека мажите комуницираат директно и едноставно, тие добиваат и пренесуваат информации. Додека жените можеби се фрустрирани од тоа што треба да ги напишат своите желби, мажите се фрустрирани од играта за договарање. Тие сакаат да знаат како да направат среќна жена и би сакале тоа да им кажат.

Кога мажот не ги следи индициите за тоа како да се помири со жената, тој не го прави тоа за да ја вознемири. Тој веројатно не сфаќа колку му е потребна. ‘Љубезноста и директноста на жената се можност за пресврт во комуникацијата.

Страни: 1 2 3 4 5