ЗОШТО ЖЕНИТЕ НАД 50 ГОДИНИ ЧЕСТО ИМААТ ПОДУЕН СТОМАК: Се огласи гинеколог – еве што треба да знаетеНадуеноста на стомакот во менопауза е тегоба со која се соочуваат многу жени – еве како природно да се ослободите од неа!


Надуеноста е тегоба со која се соочуваат многу луѓе, а причините можат да бидат различни – неправилна исхрана, храна која предизвикува надуеност, недостаток на активност, брзо консумирање храна, стрес, нетолеранција на одредена храна итн.

Сепак, хормоните можат да играат улога и кога станува збор за надуеност, поради што многу жени се чувствуваат подуени за време на менопаузата.


Естрогенот и прогестеронот се двата основни женски полови хормони, а овие нивоа варираат како што влегувате во менопауза, што може да предизвика некои несакани ефекти во телото.

„Премалку или премногу прогестерон дефинитивно може да предизвика жената да се чувствува надуено“, објасни д-р Венди Трубоу. „Вообичаено, кога жената влегува во менопауза, надуеноста се јавува поради ниските нивоа на прогестерон, па затоа препорачуваме да ги проверите вашите нивоа“, додаде таа.


Секоја нерамнотежа и промена на хормоните може да влијае на здравјето. „Првично, намалувањето и прекинот на овулацијата доведува до намалување на прогестеронот, што е проследено со флуктуации на нивото на естроген и на крајот до намалување на естрогенот под прагот потребен за менструација“, вели гинекологот Еден Фромберг.

Како резултат на тоа, вишокот течност може да се задржи во телото, што доведува до надуеност. Постојат неколку методи кои можат да го намалат чувството на надуеност во менопаузата, како и да поттикнат елиминација на вишокот вода – сето тоа на природен начин:
Текстот продолжува на следната страна

Страни: 1 2 3