Зошто втората љубов е вистинскаВтората љубов ве учи како да се сакаш уште еднаш кога твоето срце е скршено. Таа ве учи дека љубовта постои, дека повторно може да го сакаш, но уште посилно. Ве учи да верувате во љубов, и покрај разочарувањето и болката што ја предизвикува првата љубов. Втората љубов доаѓа да ги држи скршените парчиња.

Втората љубов ви дава надеж. Се надевам дека твојата бајка ќе те чека. Дека светот не завршува со твоето скршено срце. Дека те чекаат добри работи. Дека вашата среќа ќе ве чека. Тоа ви покажува што се случува кога ќе одберете да продолжите и кога ќе одлучите да се обидете и да не губите надеж.

Втората љубов е храбра. Таа ве тера да простите, повторно да ризикувате, ве тера да пробате. Таа ви покажува како е да бидете подготвени да продолжите со својата иднина, враќајќи го грбот на вашето минато. Втората љубов доаѓа да ве направи посилна.

Втората љубов ви покажува дека сè се случува во вистинско време. Таа ви покажува зошто претходното време не се случило, зошто твоето срце се заљубило во несоодветна личност, зошто претрпела. Таа ви кажува зошто другиот ви штети. Таа ви кажува дека постои причина за сè, и дека сакате некој да не значи дека некој е за вас. Втората љубов доаѓа да ве натера да верувате во судбината.

Втората љубов е вистинската љубов. Не се темели на фантазиите и илузиите во детството. Не се заснова на воздушни замоци и заблуди. Таа не носи нереални очекувања, идеализација, опсесија. Втората љубов е мудра и зрела, со разбирање, гледање, чувство. Втората љубов е вистинската …

Автор: Ранија Наим