Зошто солзите не се манифестација на слабост, туку знак на вистинска сила3. Знаеш дека солзите ти помагаат да ги најдеш своите емоции


Колку и да ги потиснеш своите чувства, конечно тие ќе експлодираат. Ќе излезат од нас. Ќе не натераат да сфатиме што сме доживеале низ сите овие месеци, во кои сме се обиделе да ги криеме емоциите од самите себе. Слично потиснување на чувствата може да се одрази негативно на физичкото и емоционалното здравје. Да плачеш значи да му помогнеш да нервниот систем да се справи со стресот.

4. Знаеш дека солзите, конечно, се добри за твоето здравје


Солзите го намалуваат нивото на хормоните кои предизвикуваат стрес и анксиозност, помагаат за навлажнување на очите и доброто видување, ги убиваат бактериите и токсините во телото. Со други зборови: ни помагаат да бидеме здрави.

5. Солзите им помагаат на луѓето околу нас да се чувствуваат поудобно кога даваат израз на сопствените емоции


Кога плачеш, ти не само што се ослободуваш себе и емоциите, но им помагаш и на другите да го сторат истото. Многу луѓе ги заклучуваат чувствата во себе, бидејќи се плашат како ќе изгледаат во очите на другите или дека ќе излезат од зоната на душевната удобност. Во моментов, сепак, во кој солзите потечат, доаѓа и вистинското олеснување.

Страни: 1 2