Зошто љубовта е корисна за здравјето?Љубовта е прекрасно чувство што секој се надева да го доживее барем еднаш вистински во неговиот живот. Но таа си има не само своите ментални бенефиции, туку и физички наслади. Таа е нешто многу повеќе!

Излегува дека љубовта е вистински корисна за здравјето во многу аспекти!


Кои се тие?

Љубовта го намалува крвниот притисок


Докажано е дека љубовта предизвикува лачење на хемикалии во мозокот, кои праќаат сигнали што ги намалуваат нивоата на крвниот притисок, како и оние на стресот. Важно е да сте среќно оженет сепак, бидејќи само двојки со среќен и безпогрешен брак имаат низок крвен притисок.

Реципрочно истражувањата покажуваат дека несреќните парови имаат доста повисоки вредности на крвниот притисок од нормалните граници.

Всушност ова важи не само за брачните двојки. Луѓето кои живеат на семејни принципи, како и паровите со среќни трајни врски имаат нормални нивоа на крвен притисок.

Љубовта ги намалува ризиците од опстанок во депресија

Бидејќи среќно вљубените партнери се исполнети со повисоки нивоа на хормони на среќата, тие потешко би паднале во депресивни состојби. Една неодамнешна студија покажа дека среќните парови имаат до 3,42 поени пониски шанси да развијат депресија во споредба со 84 поени при несреќните партнери.

Оттука доаѓа и важноста на среќата во многу аспекти од животот. Излегува дека љубовта може да е многу корисна и за здравјето.

Љубовта го зголемува имунолошкиот систем

Среќен дух во здраво тело! Имуните заштити се зголемуваат значително, кога сакате и сте сакани. Верувале или не, паровите кои имаат среќен соживот го посетуваат поретко кабинетот на матичниот лекар!

При вљубените партнери се забележува зголемено ниво на имуноглобулин А (IgA) – антитело што игра суштинска улога за заштитните механизми на имунолошкиот систем. Окситоцинот исто така, има големо значење. Неговите нивоа се зголемуваат значително и кај регуларниот сексуален живот.

Окситоцинот и имуноглобулинот А, заеднички ја зајакнуваат силата на имунолошка заштита и го чуваат организмот од болести и инфекции.

Љубовта води до подолг живот

Поради недостаток на мачни проблеми во врската, просечниот животен век се зголемува.

Среќно оженетите мажи имаат два пати помал ризик од срцев удар, а вкупно за двојката ризиците од појава на дијабетес, срцеви заболувања, алцхајмерова болест и белодробни болести се намалуваат значително, ако односите се хармонични.

Затоа љубете се! Постојат десетици бенефиции од љубовта, поради кои вреди да ја откриете!