Зошто е убаво да имате поголем брат или сестраАко имате постар брат и или сестра – вие сте благословени, особено ако тој ваш близок човек е грижлив по природа. Веројатно тој или таа ве нервира од време на време, но добро е да сте свесни, дека овој човек е вистинското богатство во вашиот живот и секогаш ќе се однесува кон вас како ваш трет родител.


Освен тоа, со него / неа секогаш ќе бидете како еден тим, ќе си имате свој јазик и заеднички шеги и закачки, уште од детските години. Силната блискост меѓу вас може и да ослабне во текот на годините, но никогаш нема да исчезне, дури и да живеете во двата спротивставени краја на земјината топка.

Еве и пет добри причини зошто е убаво да имате поголем брат и или сестра:


1. Тој / таа секогаш ќе ви дава мислење.

2. Вие ќе имате телохранител.


3. Тој / таа е вашата будна совест.

4. Ако сте се наоѓале неволја, постариот брат или сестра ќе ве извади од „кашата“.

5. Секогаш ќе имате потпора во животот