ЗИМАТА ПОЧНУВА ДЕНЕС: Ќе има неверојатен настан на небото, а истото ќе се случи за 60 години!Оваа година, зимата ќе започне денес во 11.02 часот, соопшти денеска Астрономското друштво „Ружер Бошковиќ“.


Во исто време, започнува летото за жителите на јужната хемисфера. На денот на почетокот на зимата, денот е најкраток, а ноќта најдолг.

Денес е 356-иот ден во 2020 година, кој има 366 дена.


Како што објави астрономското друштво „Ружер Бошковиќ“ истиот ден, двете најголеми планети на Сончевиот систем, Јупитер и Сатурн, ќе бидат заедно, односно најголемото привидно приближување, со само шест лачни минути.

Во соопштението се додава дека следниот сличен спој ќе биде во 2080 година.


Феноменот, како што се наведува, ќе може да се набудува кратко по зајдисонцето.