Зедов стол и јаже и отидов кон таванот на мојата куќа. Откако се качив на столот, го ставив јажето на вратот …Едно 11 годишно момче си ја облекло топлата зимска облека па му рекло на татка си:
„Тато, јас сум спремен“!
Татко му, кој бил проповедник во локалната црква го прашал: “Подготвен за што?”
“Тато, време е да излеземе и да ги дистрибуираме нашите брошурки”.
„Сине, надвор е многу ладно и врнежливо“.
Детето изгледало изненадено од одговорот на татка си па му рекло: „Но, тато, луѓето треба да знаат за Бог дури и во дождливи денови“.
„Сине, јас не одам надвор на вакво време“.
Со очај, детето го прашало: “А дали би смеел самиот да одам? Те молам тато!”
Татко му се замислил па му рекол:
“Во ред сине, можеш да одиш. Еве ти ги флаерите, но биди внимателен”.
“Благодарам тато!”
Детето излегло и се упатило кон улиците на нивното мало гратче.
11-годишникот им делел брошурки скоро на сите луѓе кои ги среќавал. По два часа одење по дожд и студ, приметило дека му останала само уште една брошура.
Застанал на еден агол со цел да го причека и следниот минувач, но улиците веќе се беа испразниле.
Длабоко решен да го подели и последното ливче се упатил до влезната врата од првата куќа која била пред него.
Неколку пати ѕвонел но никој не ја отворал вратата.


Продолжува на следната страна

Страни: 1 2 3