Зборовите на еден прекрасен сопруг: Зошто го сакам телото на мојата сопруга после нејзиниот пораѓајЕден татко и сопруг напишал отворено писмо кое ги воодушеви жените ширум светот, после кое многу мажи останале засрамени…


Писателот и новинар Брет Ортел напишал колумна за страницата “Fatherly” која ги воодушевила скоро сите жени, а мажите ги тера на размислување.

“Што сум и кажал на својата жена за тоа како нејзиното тело се променило после породувањето? Апсолутно ништо.


Познато е дека бременоста не се случува сама по себе, така што јас сум директно одговорен за промените кои на неа и се случиле. Со други зборови, го добив точно она за кое и потпишав.

Кога сте кажале “Ајде да имаме дете”, можеби сте го замислувале својот наследник како прв чекори на Марс и открива лек за рак. Но исто така и сте кажале: “Еј драга, сакам да го носиш моето дете девет месеци. Тој процес драматично ќе го промени нивото на твојот науротрансмитер и ќе доведе до големи и трајни промени на твојот им и личност, а да не ги спомнуваме неизбежните промени на твоето тело. Исто така ќе станеш и диспанзер на млеко и ќе се здебелиш.”


Се разбира, колку повеќе бремености партнерката мора да издржи, толку работите се потешки. Ние имаме две деца, но мојата жена беше трудна четри пати. Тоа е вкупно 26 месеци, две години во мачнини и чудни потреби, доење и лузна од царски рез.

Да разјасниме нешто. Да, телото на мојата сопруга се промени после породувањето. И, што тогаш? Ма какви промени, таа сеуште е онаа истата, лесно возбудлива, црвенокоса како што и секогаш беше!

Страни: 1 2