Започнуваат утре – трите волшебни денови на февруариСредината на месецот февруари го означуваат серија од три последователни празници, именувани според народните традиции – Трифунци: 14 февруари – Свети Трифун, 15 февруари – Сретение Господово и 16 февруари – Свети Симеон.


Овие денови се поврзани со лозја, вино, плодност и просперитет. На сите мора да им се молиме за добра година исполнета со многу среќа и љубов.

Св. Трифон потекнува од провинцијата Фригија во Мала Азија, Апамија, област која се смета за еден од предците на лозата и виното. Маченик, светец-исцелител, кој во 248 г. н.е., за време на владеењето на императорот Декиј Трајан, бил убиен со меч. Името на светителот е од грчкиот збор за мекост, нежност.


Само на 17-годишна возраст се здобила со голема слава лекувајќи ја ќерката на римскиот император Гордијан III. Сепак, наследникот на Гордијан, Декиј Трајан, се покажа како непокорен непријател на христијанското учење. Тој им нареди на сите почитувани светци да бидат изведени пред лицето на правдата. Меѓу нив е и Трифун, кој не сака да се одрекне од својата вера и умира како маченик.

Најчесто на иконите светителот е насликан како држи крст во десната рака, додека во левата има мал срп, како симбол на главната алатка за одгледување на лозја и градини во средниот век.


Свети Трифун важи за чувар на лозјата и празникот е во негова чест. 14 февруари се слави како ден на лозарот.

Токму на 15 февруари се слави Зимската Богородица, – Господова вечера, која е еден од 12-те големи христијански празници во годината и еден од четирите празници посветени на Богородица. Тогаш поминале 40 дена од раѓањето на Исус Христос.

Следниот ден е посветен на Свети Симеон и пророчицата Ана.