Зачин кој го забрзува метаболизмот за 180%: Најбрз начин да ги истопите наслагите маснотии!Толку бргу ќе ослабнете што вашата околина ќе остане во шок
Американските научници заклучиле дека циметот содржи есенцијално масло кое го поттикнува метаболизмот и во исто време го поттикнува согорувањето на масните клетки во организмот.
Станува збор за цинамалдехит, органска материја која на циметот му дава вкус и мирис, а претежно се наоѓа во неговата кора.
Научниците од Универзитетот во Мичиген заклучиле дека цинамалдехидот ја активира термогенезата. Станува збор за метаболички процес на создавање на топлина во телото кој е карактеристичен за топлокрвните животни и луѓето, а процесот се темели на оксидација на хранливите материи во клетките на митоходриум. Со термогенеза се согоруваат калории.
Споменатиот процес помогнува во поттикнување на губење на телесната тежина, што авторите на студијата ги навело на заклучок дека циметот поттикнува цела низа метаболички процеси.
На главниот автор на студијата, Џун Ву, професор на институтот Life Sciences од порано му се познати предностите на цинамалдехидот, но сознанието сакал да го продлабочи со натамошни истражувања. Заедно со колегите прво ги спровел на лаборториските глувци, па на човечки клетки, исто така во лабораторија.
Тестирале масни клетки на доброволци и залучиле зголемена експресија на генот и ензимот што придонесува за забрзување на метаболизмот на липидите, откако ќе се обработи цинамалдехидот, и тоа до 180. отсто.
Ву заклучил дека конзумирањето на цимет (односно цинамалдехит) поттикнува термогенеза и процес на согорување на маснотии во организмот, но вели дека е потребно да се спроведат дополнителни истражувања бидејќи досегашните се спроведени само на човечки клетки во лабораторија.
Ву вели дека резултатите ветуват и дека би можеле да придонесат за сузбивање
на епидемијата на дебелина во светот.
„Циметот илјадници години е дел од исхраната и неговата примена би можела да биде поедноствна и поприфатлива во сузбивањето на дебелината кај пациентите од некои други методи“ смета Ву.
Историски употребата на циметот е забележана пред 4.000 години. Најстариот запис за него потекнува од еврејскиот запис на Тора, додека во Стариот завет се спомнува изработка на лековито масло кое се користело за мачкање.
Во аерведската медицина етеричното масло на цимет се користело за смирување на нервите и мускулите, а аерведата денес го смета за идеален лек за проблемите со варењето и лекувањето дијабетес.