Во ноќта спроти Крстовден, Господ слегува на земјата и ја остварува секоја желба! Еве што треба да направитеВо народните верувања денот се нарекува Крстовден и се смета дека сите молитви ќе се остварат.


На Крстовден се прави аџилак пред Светиот крст.

По страдањата и распнувањето на Спасителот крстот станува жртвен знак на спасението и откуп на гревот.


Крстот отелотворува жртвенa љубов, победата над злото, припадноста кон христијанството. Според народните верувања од Крстовден започнува есента. Се вели дека на 14 септември денот и ноќта се крстосуваат, а температурите почнуваат да се намалуваат.

Од Крстовден почнува гроздоберот, а првото откинато грозје мора да се однесе во црквата, за да се освети. Почнува и сеидбата на зимските житни култури.


На Крстовден највозрасните жени во домот е потребно да испечат специјален обреден леб, украсен со голем крст на средината.

Лебот се раздава, кога целото семејство е на масата и се вели Крстец крст да боли мене, крст да не боли.

Се смета дека со овие зборови луѓето се штитат од болки во грбот за време на работа.

На Крстовден се почитува и строг пост – не треба да се јаде ништо црвено како пиперки, домати, ротквици, црвени јаболка и друго. На трпезата освен обреден леб задолжително треба да присуствува печена тиква и грозје.

Во народните верувања се вели дека сите молитви ќе бидат слушнати на овој ден. Се проценува дека во ноќта против Крстовден, Господ слегува на земјата и ја испполнува секоја посакана желба.

Ова верување има најголема сила во месноста крстови Гора, каде легендите раскажуваат дека е закопан Христовиот крст.