(Виц за србинка во Охрид) Се оптегнува србинка на плажа кај Наумче во Охрид и му вели на келнеротСе оптегнува Србинка во Охрид на плажа кај Наумчета
и му вели на келнерот:
– Молим вас господине једно пиче са лимун,
може и коктел да је то.
Келнерот ја гледа, ја мери од глава до пети,
(онака по охридски) и на крај и вели:
– А желите ли цевче во пичето?!