Вака може да се исчисти пеглата од загореност, бигор и дамкиСепак, ако сакате пеглата сакате да ви остане што е можно подолго нова, еве еден многу едноставен начин:


Потребни ви се:

1 – 2 лажички сол


Тврда површина, отпорна на високи температури (пример: теракота или мермерна табла)

постапка:


1. Пеглата пуштете ја на највисока температура

2. Истурете сол на цврстата површина.

3. Кога пеглата доволно се загрее ставете над солта памучна ткаенина и бришете напред и назад со благ притисок врз основата.

4. Исклучете ја пеглата, оставете ја целосно да се излади и добро исчистете ги со влажна памучна крпа.

За да светне пеглата со сјај можете да ставите и паста направена од сода и оцет, или едноставно напрскајте со оцет и оставете 10 мин.