Цел живот погрешно ја миеме косата (12 совети од лекар)Таква едноставна и позната постапка како миење на косата, многумина од нас прават погрешно. Затоа решивме да разговараме со лекар и да откриеме кој е вистинскиот алгоритам за миење на косата.


Дали некогаш сте се запрашале колку шампон да ставате? Колку често да ја миете косата?

Не дозволувајте вашата коса да се извалка


Главата треба да се измие бидејќи кожата станува валкана. Според студиите на трихолозите и дерматолозите во различни земји, скалпот и косата страдаат многу повеќе од загадувањето што се акумулира во основата на косата и не се отстранува на време од скалпот.

Масното лачење, прашината, нечистотијата создаваат тло за размножување на бактериите, спречуваат кожата да дише, корените на косата не добиваат хранливи материи – сето тоа го нарушува нормалното функционирање на скалпот и го забавува растот на косата.


Страни: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12