Треба да останете човек дури и кога „нелуѓето“ минуваат низ вашиот живот!Не ја ставајте вината на време велејќи „лоши времиња“ за да не можете да бидете добра личност. Ги одредуваме времињата, нашето размислување и нашите одлуки. Не се откажувајте од вашите идеали од неколку погрешни потези или падови, затоа што никогаш не знаете каде би можеле да стигнете доколку останете упорни во својата одлука.

Треба да останете човек дури и кога сите околу вас се колнат во хуманост, без да видите повидок. Не судете премногу брзо за луѓето, не знаете зошто тие се начинот на кој ги гледате, не знаете колку страдале низ што минале и колку нозе на луѓето ги сопнале.

Треба да останете човек дури и кога се пробиваат сомнежите и несигурноста и се прашувате како да се однесувате со оние што ве повредиле, како да гледате на оние што ви свртија грб и на оние кои положија заклетва од верност. Дали има едноставен и лесен одговор да се сврти иднината и да се заборави сето она што беше и да се очекува нов ден со мир?

Сè што можете да направите е да останете човек без оглед на тоа што ќе каже некој. Најлошо е кога се продава образ и душа и тогаш се очекува дека сè може да биде како што беше. Овој избор може на почетокот да му наштети и можеби ќе помислите дека сте донеле погрешна одлука, но по некое време ќе сфатите дека нема сомнеж. Треба само да останете човек, сè друго ќе си дојде на свое место.

Марио Жувела