Тоа што треба да го знаете за Viber1. Viber го знае вашиот мобилен број


Дури и да не сте знаеле, Viber најверојатно го чува вашиот број во базата на податоци, пишува komentar.mk. Ако ја имате инсталирано апликацијата и сте си направиле регистрација, тогаш освен вашиот, Viber ги снима броевите на сите контакти во вашиот телефон. Истото важи и кога човек кој го има вашиот број, се регистрира. Освен него, апликацијата ја чува и историјата на повици, пораки, информации за вашата активност. Сите овие работи се опишани во условите со кои сте се согласиле кога сте ја инсталирале апликацијата.

2. Акаунтот може да навлезе во туѓи раце


Вашиот акаунт претставува мобилен број. Ако некогаш треба да ја промените SIM картичката, мора однапред да ја деактивирате сметката и да регистрирате нов број. Во спротивно ризикувате новиот сопственик на стариот број да има пристап до вашите контакти и хронологија на разговори, бидејќи инсталирајќи Viber на уредот, тој директно ќе добие пристап до Вашата сметка.

3. Кога сте онлајн – сите разбираат


Во Viber, за разлика од Skype и Messenger “нема опција” инкогнито “, при што никој не може да знае, кога сте на линија. Моментот во кој се поврзувате со мобилен или Wi-Fi интернет, автоматски сите ваши контакти разбираат дека сте на линија. Има и исклучоци, се разбира, кога онлајн статусот на одреден човек не одговара на реалноста, но тие повеќе се должат на грешки во системот. Viber сепак ви обезбедува делумна опција “инкогнито”, но таа го крие не само вашиот статус, но и сите ваши контакти.

Страни: 1 2