Свадбениот подарок на Пенелопе: островот Лефкада (Видео)Грчкиот остров Лефкада е четвртиот по големина остров во Јонското Море. Главниот град на островот го носи истото име – Лефкада. Зборот “Лефкада” во превод од грчки значи “бел”, а името го добива од импресивните бели карпи, со кои се исполнети неговите пејзажи.


Според легендата – островот бил свадбен подарок од таткото на Орфеј за таткото на Пенелопе.

И денес ова одлична дестинација за плажа, одмор и забава од туристите од целиот свет.