Совети за убавина, кои треба да го предадеме на ќеркитеВие ги спомнувате ли овие поуки?


Не си ги јади ноктите! Грицкањето на ноктите не само што рефлектира на нивниот раст, но и ја деформира плочката, формата, ги прави меки, кршливи и почнуваат да се ронат.

Покрај тоа, се формираат инфекции, бидејќи дури и најмалата кожичка која ја гризете околу ноктот, откривате поле за акција на бактериите.


Не си го стискај лицето. Всушност, главниот проблем е дека не смеете да си играте со мозолчињата. Тоа ја старее кожата и предизвикува развој на воспалителните процеси, кои се карактеризираат со црвенило, чешање, оток.

Покрај тоа, многу често остануваат лузни. Најдобро решение е консултации со дерматолог и козметик. А, ако некој пат едноставно морате да отстраните мозолче, задолжително ставете средство за дезинфекција, потоа.

Го изми ли лицето? Додека спиете, температурата на вашето тело се зголемува сосема малку и сè што се наоѓа на лицето, се впива преку порите. Навиката да одите во кревет со исчистено и добро влажно лице е и една од тајните на здравата и млада кожа.

Не се мршти, ќе останеш таква засекогаш Многу од гримасите, на кои се навикнуваме, постепено формираат брчки по лицето. Контракциите на мускулите на лицето ја деформираат кожата. Многу од брчките, израснувајќи во горниот дел на лицето, се последица токму од гримаси. Треба да се носат очила за сонце, а лицето да биде максимално опуштено.

Не пуши Освен поразите врз здравјето, има такви и врз кожата – таа остарува, дури стекнува непријатна сивкава нијанса. При секое повлекување од цигарата се вдишуваат токсини, кои се одразуваат на кожата, се стеснуваат крвните садови, давајќи нездрав и уморен изглед.