Силната верба во нашето здравје и позитивните емоции се најдобрата заштита за сите болестиЕден од најпознатите исцелители во антиката Авицена рекол: “Лекарот има три алатки во борбата против болеста – збор, растение, нож.”


“Најдобрата заштита од сите болести, од секакви инфекции – тоа е цврстата вера во нашето сопствено здравје и позитивните емоции – вели психотерапевтот Andrew Metel со повеќе од дваесет години искуство.

Негативните мисли уништуваат. На пример гневот предизвикува болести на гастроинтестиналниот тракт. Незадоволството на крајот доведува до заболувања на црниот дроб, панкреасот, холециститис.”


Еден од најважните психолошки закони гласи: вербалниот израз на љубов, сочувство и восхит ја зголемува виталноста на оној, кон кого е упатено. А злите зборови ја намалуваат енергијата на слушателот.