Си мислиш дека пиеш јогурт, а всушност пиеш пача измешана со штетниот скробОдамна се зборува за ѓубрето, кое се става во јогуртот, сирењето и кашкавалот, но потрошувачите дури и не се сомневаат дека гадостите се многу повеќе отколку што може да очекуваат, велат од gradina.mk.


Ова не само што е заблуда за луѓето за повисоки профити, но и опасна игра со здравјето на потрошувачите. Не сè што е изложено во продавницата и има бела боја, е млечен производ, ниту пак жолтата грутка значи кашкавал.

Млечната индустрија крие многу валкани тајни подалеку од јавните очи. Причината, се разбира, е жедта за поголем профит од нешто што не чини речиси ништо. Една од валканите тајни се однесува на “јогуртот за пиење”. Можно е да се покаже дека наместо него всушност сте купиле само … пача со скроб. Затоа, пред да го купите, задолжително прочитајте на етикетата. Инаку може да ви продадат производ, вмешан од свински желатин, модифициран пченкарен скроб, концентрат од моркови, грозје, аронија, тесто, како и млечнокисели бактерии, предупредуваат експертите.


Сигурно ќе ве провоцираат и со доста ниска цена. Задолжително се става и овошен засладувач за да се скрие вистинскиот вкус на содржината во шишето. Освен тоа целосна заблуда на потрошувачите е дека сирењето се прави само од млеко. Напротив – тоа станува и од телешко шкембе и креда. За таа цел со вода се раствораат суво млеко, за да се добие од 2,8 до 3,5 литри течност. Кон неа се додава штетното палминото масло. Така се постигнува потребната масленост, а маста и водата се поврзуваат со различни емулгатори и се додава протеин добиен од телешкото шкембе. Оваа постапка сепак е исклучително опасна. Кај неа се добиваат трансмасти, кои се акумулираат во крвните садови на организмот и по подолга употреба може да ви донесе инфаркт.

Страни: 1 2