Што сигнализира бојата на вагиналниот исцедок?Исцедок од вагината е секрет кој го лачат цервикалните жлезди и жлездите лоцирани околу влезот на вагината. Физиолошкиот вагинален исцедок е јасен, без карактеристична боја и мирис. Неговата главна функција е заштитна, одржува кисела средина во вагината (pH 3,5-4,2) и релативна рамнотежа помеѓу корисните млечни киселински бактерии на Döderlain и патогените Грам (-) микроорганизми.


Промената во природата на исцедокот од вагината може да биде поврзана со промена на неговиот вискозитет, количина, боја или мирис. Не секоја промена во природата на вагиналните секрети е знак на инфективен процес – бактериски, вирусен и како резултат на габа. Постојат периоди на менструалниот циклус или периоди од животот на секоја жена во кои вагиналниот исцедок е физиолошки изменета морфологија.

Продолжува на следната страна


Страни: 1 2 3 4 5 6