Што се случува со вашето тело ако спиете со вклучени светлаКако деца, скоро сите спиевме со вклучени светла поради стравот од темнината. Има многу луѓе кои не го надминуваат овој страв и продолжуваат да спијат на запалени светилки. Се разбира, може да има и други причини освен стравот од темнината, но која и да е причината, спиењето со запалени светла не е добра идеја. Затоа:


1. Може да му наштети на вашето репродуктивно здравје

Едно истражување покажа дека изложувањето на вештачка светлина ноќе може да го зголеми ризикот од неплодност. Експериментот е направен врз женски глувци. Глувците што спијат со вклучена светлина навечер се со поголема веројатност да бидат неплодни. Се смета дека и циркадните ритми (внатрешниот часовник на телото) влијаат врз времето на репродуктивниот процес кај жените.


Друга студија ги следела медицинските сестри кои работеле ноќни смени и ефектите од изложеноста на светлина во текот на ноќта. Се покажа дека повеќето медицински сестри се жалат дека им е нарушен менструалниот циклус.

Страни: 1 2 3 4 5