Што се случува со нашето тело ако не јадеме цел ден?Што се случува со нашето тело ако не јадеме еден ден? Одговорот на ова прашање може да изгледа релативно јасен на прв поглед, но постот 24 часа има ефект што во некои случаи е тешко да се објасни. Постот има вековна историја како дел од многу религиозни традиции. Но, во последно време станува сè поголема популарност како средство за слабеење, наречено постење. Во оваа статија, ќе разгледаме не само што се случува со нашето тело за време на постот, туку и начините на кои можеме да го направиме постот побезбеден.


Што се случува за време на постот? Студиите покажуваат дека постот може да помогне при слабеење. Без разлика дали се пости или не, на телото му треба енергија. Неговиот главен извор на енергија е шеќерот, наречен глукоза, која обично доаѓа од јаглехидратите, вклучувајќи житарици, млечни производи, овошје, некои зеленчуци, грав, па дури и колачи. Црниот дроб и мускулите складираат гликоза и ја ослободуваат во крвта кога на телото му е потребна. За време на постот, овој процес се менува. По околу 8 часа без храна, црниот дроб ќе ја искористи својата последна резерва на глукоза. Во овој момент, телото влегува во состојба наречена глуконеогенеза, што означува премин во режим на гладување.

Во овој момент, метаболизмот на една личност и неговото тело почнува да го согорува мускулното ткиво што го користи како извор на енергија. Но, студиите јасно покажуваат дека слабеењето како резултат на 24-часовно гладување не се забележува кај секоја личност. Ова е особено точно за луѓето со прекумерна тежина. Деновите на постот се поврзани и со создавање на лажно чувство на сигурност што предизвикува луѓето да ги игнорираат позитивните навики на јадење во нивниот секојдневен живот.


Продолжува на следната страна:

Страни: 1 2