Што e љубовта?
Франц Кафка (1883-1924), кој никогаш не се оженил и немал деца, шетал во парк во Берлин, кога сретнал девојка која плачела бидејќи ја изгубила омилената кукла. Таа и Кафка неуспешно го пребарале паркот за да ја пронајдат куклата.

Кафка тогаш и рекол дека утре повторно ќе дојдат и дека повторно заедно ќе ја бараат куклата.


Следниот ден, иако не ја најдоа куклата, Кафка и даде писмо на девојката што куклата го напишала: „Те молам, не плачи. Патував да го видам светот. Ќе ви напишам за моите авантури “

Така започна приказната која продолжи до крајот на животот на Кафка. За време на нивните состаноци, Кафка ги читаше внимателно напишаните авантури и приказни за куклата што девојката ги сметаше за божествени.


Конечно, Кафка донесе кукла (ја купи) што се врати во Берлин.
„Тоа воопшто не личи на мојата кукла“, рекла тогаш девојката.
Кафка потоа и подари уште едно писмо во кое куклата напиша: „Патувањата ме сменија.“ Девојчето ја прегрна новата кукла и среќно ја однесе дома,
Една година подоцна, Кафка почина.

Многу години подоцна, девојката која веќе беше девојка најде писмо во куклата. Малото писмо потпишано од Кафка гласеше:

Продолжува на следната страна

Страни: 1 2